Biografie

BIOGRAFIE WIM GEYSEN


Wim Geysen (°1970) behaalde in 1993 het diploma regent Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde. Van september 1993 tot juni 2001 gaf hij les aan het Gemeentelijk Instituut Brasschaat. In diezelfde periode gaf hij cursussen kortverhalen schrijven aan de Antwerpse Schrijversacademie en in diverse andere vormingscentra. Daarnaast verzorgde hij workshops theater voor jongeren, o.a. in het provinciaal vormingscentrum van Malle. Hij schreef en regisseerde verscheidene theaterstukken voor jongeren en volwassenen en stond in een aantal producties zelf op de planken.

Vanaf 2001 stopte Wim met lesgeven en werd hij voltijds auteur, acteur en theatermaker. Hij debuteerde in 1997 met de roman 'Lek'. Nadien volgden 'Vuur', 'Spiegelschrift', 'Stille Zaterdag' (beide samen met Bart Demyttenaere), 'Op het bot' en ‘Wat de huid fluistert’. De voorbije jaren kreeg Wim heel wat erkenning voor zijn voorstelling 'Flits!', een multimediale monoloog rond jongeren en weekendongevallen. ‘Flits!’ werd ondertussen zo'n 1300 keer opgevoerd (300000 toeschouwers!) en werd vertaald in het Frans, Engels, Tsjechisch en Servisch. 

Als aanvulling bij 'Flits!' schreef Wim 'Zonder afscheid', een boek met aangrijpende getuigenissen van ouders, broers en zussen van jonge verkeersslachtoffers. Daarnaast schreef hij voor de vereniging Rondpunt een cyclus van 25 gedichten waarin hij op een treffende, eenvoudige manier thema’s als rouw, verdriet en verwerking universeel maakt. In 2004 kreeg zijn literair werk een plaats in het AMVC-letterenhuis.
In 2013 bracht Wim zijn eerste boek als uitgever op de markt: ‘Ruimte tussen dood en uitvaart’ van Tjeu Leenders. In het najaar van 2013 verscheen ‘Hart’s tocht’, een boek + cd rond de muziekgroep Oerbos.

In 2014 werd zijn muziektheaterproductie 'Wereldschemer' bekroond met een Gouden Label (Klassiek Centraal); in 2015 ontving hij een BNP PARIBAS/FORTIS Foundation Award voor het project 'Grens'. In datzelfde jaar startte zijn samenwerking met multi-instrumentarist Wim van Deuren. Als muzikaal duo 'De Wilde Wimmen' bieden zij optredens aan voor kinderen, jongeren en volwassenen. 

2016 is het jaar van twee nieuwe publicaties: Jong! (en ziek) - tieners over hun leven met kanker (non-fictie, ism Stein De Sterck, Jeroen Boone en Koen Broos - uitgeverij Manteau) & de young adult roman 'Grens' (een verhaal over een verloren vriendschap, seksualiteit en onuitgesproken geheimen - uitgeverij Van Halewyck).

In 2018 werd het bestaande aanbod verder uitgebreid met de multimediale performance/lezing 'De Matrassenkoning' - een indringend prozagedicht rond de thema's 'samenleving' en 'armoede'. 

Sinds 2015 is Wim ook erg actief als extra-animator voor organisatie Intersoc - met muzikale en theateroptredens voor families in diverse buitenlandse hotels.
Share by: